درخواست مشاوره دارید؟
03132733392
info@anushtaraz.com
با ما همراه شوید

خدمات مالیاتی کلینیک های پزشکی و دندانپزشکی

در دنیای پزشکی و دندانپزشکی، مدیریت مالی و رعایت قوانین مالیاتی از اهمیت بسیاری برخوردار است. خدمات مالیاتی برای کلینیک های پزشکی و دندانپزشکی جزئی حیاتی محسوب می‌شود. در این محتوا، به بررسی جامع موارد مهم در حوزه مالیات پزشکان و دندانپزشکان در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ می‌پردازیم. با تازه‌ترین تحولات و قوانین مالیاتی مربوط به بخشنامه مالیات پزشکان، مالیات کارانه پزشکان در سال جاری، سامانه مالیات پزشکان، مالیات درمانگاه‌های خصوصی و مالیات پزشکان شاغل در درمانگاه آشنا می‌شوید. این محتوا به شما کمک خواهد کرد تا با تغییرات اخیر در زمینه مالیات پزشکان و دندانپزشکان آشنا شوید و به روزرسانی مدیریت مالی خود بپردازید.

خدمات مالیاتی چیست؟

خدمات مالیاتی شامل مشاوره مالیاتی، تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی، مدیریت حسابداری، بررسی و ارزیابی مالیاتی، بهره‌گیری از تسهیلات مالیاتی و ارائه راهکارهای بهینه‌سازی مالیاتی می‌شود. هدف ما در این محتوا، ارائه راهکارهای حرفه‌ای و کارساز در حوزه خدمات مالیاتی برای کلینیک‌ها می‌باشد. با دانستن آن می‌توانید با تمرکز بر اصول مالیاتی، بهره‌وری مالی بیشتری داشته باشید و از ریسک‌های مالیاتی برحذر بمانید.

مالیات پزشکان در سال ۱۴۰۱

ابتدا، تمرکز خود را بر مالیات پزشکان در سال ۱۴۰۱ قرار می‌دهیم و به تحلیل و بررسی موارد و قوانین مربوطه می‌پردازیم. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی خود، بند (ح) و بند (ط) تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ را بررسی کرده و آن را به تصویب رساندند. این بند مقرر می‌کند که مراکز درمانی، اعم از دولتی و خصوصی، باید ۱۰ درصد از حق الزحمه یا حق العمل گروه پزشکی را به عنوان مالیات کسر نموده و آن را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. منظور از حق الزحمه یا حق العمل گروه پزشکی، هزینه‌های متعلق به خدمات پزشکی از جمله ویزیت، معاینه، درمان و عمل جراحی است. این هزینه‌ها توسط بیماران پرداخت می‌شود و برای پزشکان درآمدزا می‌باشند.
با تصویب این بند در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، مالیات پزشکان به عنوان یک منبع درآمدی جدید برای دولت مطرح شده است. این اقدام به منظور تأمین منابع مالی برای دولت و افزایش درآمدهای سازمان امور مالیاتی است. با این تصمیم، دولت تلاش می‌کند تا بهبود خدمات درمانی و بهبود شرایط کاری پزشکان را ممکن سازد. از طرفی، این تصمیم می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌های درمانی برای بیماران شود.

مالیات پزشکان ۱۴۰۲

این بار مالیات پزشکان و تغییرات و اصلاحات خدمات مالیاتی اخیر در سال 1402 را مورد بررسی قرار می‌دهیم. در نشست علنی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان اقدام به تعیین سازوکار پرداخت مالیات پزشکان شاغل در مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریه‌ها و شرکت‌های دولتی کردند. این تصمیم در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور اتخاذ شد. در بند (ف) تبصره (۶) ماده واحده این لایحه بودجه، مشخص شده است که مالیات پزشکان شاغل در مراکز درمانی دولتی و خصوصی باید به نسبت ۱۰ درصد حق‌الزحمه آنها تعیین شود. این تصمیم در بخش درآمدی لایحه بودجه ارجاع داده شده است. بر طبق این تصمیم، لایحه بودجه شامل کلیه پرداخت‌هایی است که بعنوان درآمد حقوق و کارانه مطابق قوانین بودجه سنواتی پرداخت و مالیات آن کسر می‌شود. این مصوبه بر اساس حکم ماده (۱۹۹) قانون اجرا می‌شود.

بخشنامه مالیات پزشکان

همه ما می‌دانیم که پرونده‌های مالیاتی پیچیدگی‌های خاصی دارند و قوانین و مقررات خدمات مالیاتی همیشه در حال تغییر و به‌روزرسانی هستند. از این رو، دستخوش قوانین مالیاتی صحیح بودن و دقت در اجرای آنها برای کلینیک ها بسیار اهمیت دارد تا از مشکلات قانونی و مالیاتی جلوگیری کنند.
در پی بخشنامه شماره 200/99/7 که در تاریخ 19 فروردین 1399 منتشر شده، دستورالعمل نحوه اجرای بند ح تبصره 6 قانون بودجه سال 1399 که مربوط به کسر ۱۰% مالیات علی‌الحساب از صورتحساب‌های پزشکان توسط مراکز درمانی است، تصویب شد.
نکات کلیدی بخشنامه، شرایط زیر را برای کسر ۱۰% مالیات علی‌الحساب از صورتحساب‌های پزشکان و دندانپزشکان را مشخص می‌کند:
1. تمام مراکز درمانی، از جمله دولتی، خصوصی، وابسته به نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریه‌ها و شرکتهای دولتی، مکلف هستند ۱۰% از حق الزحمه یا حق العمل پزشکان را که به‌موجب دریافت وجه صورتحساب‌های ارسالی به بیمه‌ها و یا نقداً از طرف بیمار پرداخت می‌شود، به‌عنوان علی‌الحساب مالیات کسر کنند.
2. مراکز درمانی موظف هستند مبلغ کسر شده را به نام پزشک مربوطه تا پایان ماه بعد از وصول مبلغ صورتحساب به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
هدف از صدور این دستورالعمل، ایجاد وحدت رویه در اجرای مقررات بند ح تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ است. با اجرای صحیح این دستورالعمل، اطمینان حاصل می‌شود که تمام مراکز درمانی به‌درستی مبلغ ۱۰% مالیات را کسر و به نام پزشک مربوطه پرداخت کنند. این تدابیر به منظور افزایش شفافیت و دقت در محاسبه و پرداخت مالیات پزشکان اتخاذ شده است.

مالیات کارانه پزشکان ۱۴۰۲

طبق گزارشات بررسی شده گروه‌هایی از پزشکان در بودجه ۱۴۰۲ معافیت مالیاتی دریافت کرده‌اند. در صحن مجلس پیشنهاداتی در مورد پزشکان تصویب شده است. یکی از این پیشنهادات، معافیت کارانه پزشکان از مالیات پلکانی است، اما حقوق آنها محدود خواهد بود و بر اساس سقف حقوقی که برای تمام افراد تعیین می‌شود، محاسبه می‌گردد.
بر اساس این تصمیم، کارانه پزشکان عضو هیات علمی بالینی تمام وقت جغرافیایی و پزشکان متخصص درمانی تمام وقت جغرافیایی از مالیات پلکانی معاف شده‌اند. این معافیت مالیاتی فقط برای این دو گروه اعمال می‌شود و سایر پزشکان مشمول این تصمیم نخواهند بود و باید همانند سایر افراد جامعه مالیات پرداخت کنند.
دبیر کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ در مجلس شورای اسلامی اظهار داشته که سقف حقوق کارکنان در لایحه دولت ۵۰ میلیون تومان بود، اما این مبلغ در کمیسیون تلفیق و صحن مجلس به ۵۵ میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین، در این تصمیم حق محرومیت از مطب پزشکان از سقف حقوق مستثنی شده است و در این سقف حقوق لحاظ نخواهد شد.

سامانه مالیات پزشکان

در ادامه، به معرفی سامانه مالیات پزشکان خواهیم پرداخت که به پزشکان امکان مدیریت و ارسال اطلاعات مالیاتی را به صورت آنلاین فراهم می‌کند. زمان شروع اجرای خدمات مالیاتی این طرح از ابتدای سال 98 بوده است. پیش از آن، پزشکان مجبور به ثبت درآمدهای خود نبودند. خلاصه‌ای ازعملکرد سامانه مالیاتی پزشکان را تشریح می‌کنیم.

1. این سامانه به منظور شفاف‌سازی درآمد پزشکان و پیشگیری از فرار مالیاتی آنها راه‌اندازی شده است.
2. پزشکان موظفند کلیه مطب‌ها، کلینیک‌ها و بیمارستان‌های خصوصی خود را در این سامانه ثبت نام کنند.
3. همچنین باید تمامی اطلاعات مربوط به درآمدهای حاصل از ویزیت، جراحی، آزمایشگاه و … را وارد این سامانه کنند.
4. سازمان مالیاتی با استفاده از این اطلاعات، درآمد واقعی پزشکان را محاسبه و مالیات آنها را وصول می‌کند.
5. پزشکان علاوه بر ثبت درآمدها، باید هزینه‌های مرتبط با کار خود مانند هزینه‌های پرسنلی، اجاره و … را نیز ثبت کنند.
اینکه سقف معافیت مالیاتی پزشکان تا چه میزان است؟ چه میزان از درآمد آنها مشمول مالیات می‌شود؟ و چه تسهیلات و خدماتی از سوی سازمان مالیاتی برای ثبت آسان‌تر اطلاعات توسط پزشکان فراهم شده است؟ از جمله سوالاتی است که در این سامانه به آنها پاسخ داده می‌شود. عدم ثبت اطلاعات درآمد در این سامانه، تخلف محسوب شده و مشمول جریمه خواهد بود.

مالیات درمانگاههای خصوصی

در مورد مالیات درمانگاه‌ها و مطب‌های خصوصی پزشکان دانستن خدمات مالیاتی کلینیکها ضروری به نظر می رسد. درمانگاه‌ها و مطب‌های پزشکان جزء مشاغل آزاد محسوب می‌شوند و بر اساس قانون مالیات‌های مستقیم باید مالیات پرداخت کنند. نرخ مالیات بر درآمد این مراکز 25 درصد است که از درآمد خالص آنها کسر می‌شود. مطابق قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد خالص یعنی درآمد ناخالص منهای هزینه‌های قابل قبول. بنابراین پزشکان مکلفند اطلاعات درآمدی خود را در سامانه مالیاتی پزشکان ثبت کنند. چرا که عدم ثبت صحیح درآمدها مشمول جریمه خواهد بود. این مشاغل می‌توانند با نگهداری اسناد و مدارک مثبته، هزینه‌های مربوط به فعالیت حرفه‌ای خود را کسر کنند.همچنین می‌توانند تا سقف معینی از درآمد خود معافیت مالیاتی داشته باشند.

توجه داشته باشید که:
بر اساس احکام مالیاتی قانون بودجه سال 1402، همه مراکز درمانی موظف هستند 10 درصد از حق‌الزحمه یا حق‌العملی که پزشکان در ازای ارائه خدمات پزشکی از بیماران یا بیمه‌ها دریافت می‌کنند، به عنوان مالیات از آنها کسر کرده و تا پایان ماه بعد از دریافت وجه حق‌الزحمه، مبلغ کسر شده را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. به عبارت دیگر، هدف از این مصوبه این است که مراکز درمانی بخشی از درآمد پزشکان را به عنوان مالیات کسر و پرداخت کنند تا از فرار مالیاتی جلوگیری شود. این روش باعث می‌شود مالیات‌های پزشکان به طور خودکار پرداخت شود.

مالیات پزشکان شاغل در درمانگاه

پزشکانی که رابطه استخدامی با مراکز درمانی دارند و حقوق ثابت دریافت می‌کنند، مشمول مالیات بر حق‌الزحمه یا حق‌العمل (که در بند ح تبصره 6 قانون بودجه آمده) نیستند . بلکه دریافتی‌های این پزشکان، جزء حقوق و دستمزد محسوب شده و مشمول مالیات بر درآمد حقوق (فصل مربوط به مالیات بر حقوق در قانون مالیات‌های مستقیم) می‌شود. به عبارت دیگر، پزشکانی که بصورت حقوق ثابت کار می‌کنند، تابع مقررات مربوط به مالیات بر درآمد حقوق هستند و مشمول مالیات بر حق‌الزحمه نمی‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

On Key

سایر مطالب مرتبط

خدمات سامانه مودیان مالیاتی

خدمات سامانه مودیان مالیاتی (Taxpayer system services) ; با استفاده از سامانه مودیان مالیاتی، اشخاص حقوقی و حقیقی می‌توانند به طور آنلاین اطلاعات مالیاتی خود

خدمات مالی و مالیاتی شرکتها

بحث عملکرد مالی و تکالیف مالیاتی از جمله موضوعاتی هستند که تقریباً با زندگی اقتصادی تک‌تک آحاد جامعه بطور مستقیم یا غیر مستقیم مرتبط هستند.